Veelgestelde vragen

Door wie werd Bordje Vrijheid georganiseerd?

Bordje Vrijheid werd georganiseerd door Stichting de Bühne in samenwerking met de gemeente Amersfoort. Je kent Stichting de Bühne wellicht van Gluren bij de Buren en Struinen in de Tuinen.

 

Wat is Bordje Vrijheid?

In een jaar waar vrijheid een nieuwe betekenis kreeg, vierden we op 5 mei 2021 vrijheid van toen en nu. Dit vierden we samen, met een maaltijd en een (nieuwe) ontmoeting. 

Op 5 mei kookten Amersfoorters een Bordje Vrijheid voor een buurtgenoot en prikten we sociale bubbels door. Voldoende voer voor een goed gesprek en een mooie maaltijd!

Wanneer vindt Bordje Vrijheid plaats?

Bevrijdingsdag, 5 mei, om 18:00.

Hoe kon ik meedoen?

Aanmelden kon via het aanmeldformulier als buurchef of tafelgenoot. Via de mail kreeg je eind april van ons te horen met wie jij een vrijheidsbordje ging eten. 

 

Tot wanneer kon ik me aanmelden?

29 april was de de laatste dag om je aan te melden. Hierna werden de matches gemaakt. 

Wat wordt van mij verwacht als buurchef?

Op 5 mei bereid je een maaltijd die je om 18:00 bij je thuis serveert voor je tafelgenoot. Zo ontmoet je op een heel laagdrempelige manier een buurtgenoot. Je hoeft echt geen topchef te zijn of een uitgebreide maaltijd te bereiden. Het mag natuurlijk wel, maar het gaat om de ontmoeting.

Heb je zelf al iemand op het oog met wie je jouw Bordje Vrijheid wil delen? Misschien wel die ene buur die je wel gedag zegt maar nooit verder hebt leren kennen. Geef dit aan in het aanmeldformulier en nodig die persoon zelf uit.

Wat wordt van mij verwacht als tafelgenoot?

Nadat je bent gekoppeld ontvang je van ons de contactgegevens van jouw buurchef. Zo kan je samen eventuele wensen bespreken.

Op 5 mei kom je om 18:00 uur bij je gekoppelde buurchef langs waar je samen een maaltijd nuttigt. Het enige wat je hoeft te doen is het gesprek aan te gaan en elkaar te leren kennen.

Wat moet ik koken?

Dat mag je helemaal zelf weten. Het is misschien wel handig om iets te kiezen wat je makkelijk in een ovenschaal of pan kunt meenemen. Je kan het ook koud meenemen en opwarmen op het adres waar je gaat eten. Ben je op zoek naar wat inspiratie? We hebben een paar leuke recepten op de website staan om je klaar te stomen. 

Nadat de match gemaakt is ontvang je van ons de contactgegevens van jouw tafelgenoot. Zo kan je samen nog eventuele wensen bespreken.

Voor hoeveel mensen kook ik?

Dat laten we je de week voor 5 mei weten. Geef wel vast in het aanmeldformulier aan of je het leuk vindt om voor een klein, of juist groot gezin te koken.

Kan ik mijn boodschapkosten declareren?

Wie dat wil, kan van de organisatie een supermarktwaardebon van 10 euro krijgen. Zo helpen we een beetje met de kosten.

Waar moeten we het over hebben aan tafel?

Je ontvangt van ons een aantal gespreksstarters rond het thema ‘vrijheid’. En bedenk, het gaat vooral om de ontmoeting en het gebaar. Een maaltijd delen is de mooiste ijsbreker. 

Welke covid-19 maatregelen zijn er?

Binnen de huidige maatregelen is de buurchef vrij om voor 2 personen uit een ander huishouden te koken en blijf je op veilige afstand van 1,5 meter van elkaar. Bij lekker weer is het aan te raden om lekker buiten te eten. Door mee te doen gaan wij er van uit dat je bewust bent van de huidige maatregelen en hier tijdens Bordje Vrijheid op 5 mei aan houdt.