Recepten

Om alvast op stoom te komen biedt Bordje Vrijheid graag wat inspiratie. Deze pagina staat in het teken van recepten die een verhaal vertellen, want herinneringen komen tot leven onder het genot van eten.

Welke maaltijd staat voor jou symbool voor vrijheid, of heb je gewoon een fijne herinnering aan? Giet jouw verhaal in een smakelijk gerecht, dan presenteren wij hem op een Bordje Vrijheid. Mail je recept naar [email protected].

Aanmelden buurchef         Aanmelden tafelgenoot

 

Onze recepten

De officiële vrijheidssoep van Yvette van Boven

Bevrijdingsdag vieren we in het hele land met de Vrijheidsmaaltijd. Chef Yvette van Boven bedacht deze Vrijheidsmaaltijdsoep speciaal voor 5 mei 2021. Maak een portie voor jou tafelgenoot. Geniet van de soep tijdens een goed gesprek over vrijheid. Zo zijn we toch een beetje samen.

Ingredienten vaan 4 personen

– 60 ml (of 4 eetlepels) olijfolie
– 150 gram (ongeveer 1 stuk) prei, in ringen 2 knoflookteentjes, fijngehakt
– 1 eetlepel kerriepoeder
– 300 gram bloemkoolrijst
– 200 gram vastkokende aardappel, geschild en in blokjes
-1 blik (400 ml) kokosmelk

– 750 ml groentebouillon
– 150 gram doperwten
– 300 gram bladspinazie
– 150 gram kleine broccoliroosjes
– 3 bosuien fijngesneden in ringetjes (Zee)zout

– Versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

1. Snij de prei in ringen.

2. Verhit de olie en een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.

3. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor, bak ze even mee.

4. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepen langs de rand van de pan makkelijk te pletten is.

5. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog wat te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur. Is hij naar uw smaak juist te dik, gier er dan nog een beetje water bij.

6. Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli to en gaat die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.

 

Geniet ervan!

 

Bron: www.4en5mei.nl

 

 

Kip met knoflook en koriander van Zaher

Kip met knoflook en koriander: een traditioneel recept dat ik van mijn grootmoeder heb geleerd.

Ingrediënten voor 2 personen

– 500 g kipfilet in kleine blokjes gesneden
– Een kopje verse koriander grof gehakt
– 2-3 teentjes knoflook verpletterd
– Plantaardige olie
– 200 g in plakjes gesneden champignons
– Een scheutje citroen
– 1/2 tl zout
– 1/4 tl witte peper
– 1/2 tl gember
– 1/4 tl droog korianderpoeder
– 1/4 tl kardemom-poeder

Bereidingswijze

1. Marineer de kipstukjes met het zout en andere kruiden (laat het liefst een nacht in de koelkast staan ​​voor meer smaak).

2. Voeg de plantaardige olie toe aan een hete pan.

3. Voeg de gemarineerde stukjes kip toe aan de pan. Draai in twee minuten om, om aan beide kanten een gouden kleur te hebben.

4. Als je aan beide kanten een mooie gouden kleur hebt, voeg dan de champignons toe. Roer 1 minuut, dek af en laat ongeveer 30-40 minuten op laag vuur staan.

5. Verhit een aparte pan. Voeg drie eetlepels plantaardige olie en de geperste knoflook toe. Roer 10 seconden, voeg de gehakte coreander toe en roer gedurende één minuut. Voeg dit hele mengsel toe aan de kip en roer 10 seconden. Voeg als laatste een scheutje citroen toe en serveer met rijst of pasta!

 

Genieten!

Gevulde portebello met taleggiokaas van buurchef Dominique

Hierbij mijn recept (beetje aangepast), origineel van Ottolenghi (altijd goed): Gevulde portebello met taleggiokaas, het is vegetarisch (niet vegan) en ik kook dit biologisch.

Ingrediënten voor 2 personen

– 6 grote portobello’s (of vergelijkbare paddestoel)
– 1 fijngesneden ui
– 1 stronk bleekselderij
– 2 grote tenen knoflook, geperst of gehakt
– 150 gram zongedroogde tomaatjes
– 70 gram fijngehakte dragonblaadjes
– 70 gram parmezaanse kaas, geraspt
– 5 el grof gesnipperd basilicumblad
– 150 gram taleggio in plakjes
– zout en peper
– zwarte rijst (lekker zoetig en beetje kleverig, past goed, maar variëren kan)

Bereidingswijze

1. Oven voorverwarmen op 180 graden. Dan, portobello’s met bolle kant naar beneden op een bakplaat, besprenkel met wat olie, zout en peper. Rooster ca 15 min. tot ze wat zachter worden. Ondertussen zet een pan met zwarte rijst op (check de kooktijd, ik dacht 25 min.).

2. Smoor de ui en bleekselderij in wat hete olie in de koekenpan gaar, maar niet bruin, roer regelmatig om. Voeg de zontomaatjes en knoflook toe en smoor nog een paar minuten. Neem de pan van het vuur, schep de groenten in een grote bak en laat afkoelen.

3. Schep de helft van de parmezaan, de helft van de basilicum en alle dragon door het groentemengsel, breng op smaak met peper (géén zout, taleggio is zout genoeg). Schep de vulling in & over de portobello’s, en leg er (ruim) plakjes tallegio overheen. Nog eens 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is en de paddenstoelen gaar zijn. Check de bite van de rijst. Indien naar wens, giet af en doe terug in de pan, deksel erop.

Als de portobello’s klaar zijn, maak een bedje van rijst in een diep bord en leg er 2 of 3 portobello’s op. Sprenkel een beetje olie en garneer met de overgebleven helft van de basilicum.

 

Eet smakelijk!

Fufu van Sanaz

In het videoportret op onze Facebookpagina kan je zien hoe Sanaz, een studente uit Amersfoort, haar vrijheidsmaaltijd bereidt. Zij maakte ‘fufu’. Een gerecht dat in West-Afrika als feestmaal wordt bereid.
Hieronder zie je de bereidingswijze, zodat jij de smaken uit het filmpje thuis kan proeven!

Ingrediënten voor 4 personen

– 4 kippenbouten
– gehakt (optioneel)
– 1 el zonnebloemolie
– 1 grote ui gesneden
– 3 tenen knoflook
– 750 ml kippenbouillon
– 1 blikje tomatenblokjes
– 1 el paprikapoeder
– 250 gr pindakaas

Bereidingswijze

1. Snijd de kip en bak ze in een pan met olie in een soeppan. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak dit mee wanneer de kip goudbruin is geworden.

2. Voeg dan de bouillon, tomatenblokjes en paprikapoeder toe en laat dit even koken voor 40 minuten.

3. Start tegelijkertijd met de fufu (1/3 fufu meel & 2/3) en blijf herhaaldelijk roeren tot een dikke kleverige pasta ontstaat.

4. Wanneer de kip gaar is, voeg dan 3 eetlepels pindakaas toe tot er een dikke pasta ontstaat. Serveer het samen met de fufu.

 

Bekijk hier het filmpje van Sanaz!

 

Ovenschotel chili con/sin carne met pasta

Ovenschotel saai? Dacht het niet! In deze ovenschotel komen Spanje en Italië samen door de spannende combinatie van chili con carne en pasta. Trek je mooiste ovenhandschoenen maar uit je keukenkast, want dit gerecht neem je super makkelijke mee naar je gekoppelde buur.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen

– 250 gram pasta (penne
– 1 ui
– 2 rode paprika’s
– 2 el chili con carne kruidenmix
– 1 eetlepel olijfolie
– 300 gram rundergehakt (of vegetarische gehakt)
– 300 gram bruine bonen
– 400 gram tomatenblokjes
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 150 gram mais (blikje)
– 250 ml creme fraiche (kan ook met haver fraiche)
– 75 gram geraspte kaas (kan ook veganistisch)

Bereidingswijze

1. Snipper de ui en bak deze in een grote (wok)pan met een beetje olie of margarine. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg 2 eetlepels van de chili con carne kruidenmix toe. Snijd de rode paprika’s in stukjes en bak een paar minuten mee.

2. Doe dan de tomatenpuree en tomatenblokjes erbij en roer alles goed door elkaar. Laat dit mengsel 10 minuten pruttelen. Verwarm de oven op 200 graden. Kook ondertussen ook de pasta gaar.

3. Doe dan de bonen en mais bij de tomatensaus met gehakt en roer goed door. Schep dan de pasta er door. Doe de helft van het mengsel in een grote ingevette ovenschaal. Schep hier wat hoopjes van de creme fraiche op.

4. Doe de andere helft van de chili con carne met pasta erop en schep op de bovenkant weer wat hoopjes creme fraiche. Bestrooi vervolgens royaal met kaas en bak de ovenschotel met chili con carne en pasta 20 minuten in de oven.

Buen apetito!

Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/ovenschotel-chili-con-carne-met-pasta/

Traditionele Shakshuka

Eitje hier, tomaatje daar; we hebben het over shakshuka. Dit gerecht werd naar Israël gebracht en is ook in Nederland een geliefd gerecht geworden. De kant en klare pakjes kent dit recept niet, dus laat je buur meegenieten van deze Israëlische maaltijd!

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen

– olijfolie
– 1 ui
– 1 rode peper
– 6 teentjes knoflook
– 50 gram tomatenpuree
– 800 gram middelgrote tomaten
– 2 eetlepels paprikapoeder
– Een snufje komijnzaad
– 1 theelepel zout
– Een half kopje water
– 4 eieren
– Een handje gehakte peterselie
– Vers brood

 

Bereidingswijze

1. Snipper de ui, snij de rode peper in kleine stukjes, snij de knoflook in kleine stukjes en hak de tomaten tot een puree.

2. Giet een scheutje olijfolie in een ruime/hoge pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en laat een paar minuten bakken, tot ze zacht worden. Roer af en toe. Voeg de rode peper toe en bak tot het zacht is. Voeg de knoflook toe en bak deze lichtbruin.

2. Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en roer het tot het lichtbruin is. Voeg de gepureerde tomaten toe, gevolgd door water, paprikapoeder, komijn en zout. Roer tot alle ingrediënten goed geïntegreerd zijn en dek af. Laat ongeveer 10 minuten op een laag vuur sudderen, totdat de tomaten zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Til de deksel op en roer af en toe.

3. Zodra de tomaten gaar zijn, verwijder je de deksel en roer je opnieuw. Proef en voeg eventueel extra kruiden toe. Zorg ervoor dat de saus min of meer vlak in de pan is.

4. Voeg de eieren toe: maak met een lepel 4 putjes in het oppervlak van de saus. Breek de eieren in de put. Schik met behulp van een lepel het eiwit en de omringende saus zo nodig, zodat de eierdooier zich onder het oppervlak bevindt.

5. Dek af en laat op een laag vuur circa 5-8 minuten sudderen tot het eiwit hard is. Verwijder de deksel, bestrooi het gerecht met gehakte peterselie en serveer!

 

Be’teavon!

Bron: https://www.joods.nl/2019/10/hoe-maak-je-echte-israelische-shakshuka-video-en-recept/

Vegan kapsalon

Als student heb je de afgelopen periode veel tijd doorgebracht op je studentenkamertje. Geen wonder dat je uit ellende de lokale snackbar op de hoek gaat supporten. Opzich niet verkeerd, maar je kan ook heel makkelijk zélf een gezonde kapsalon op tafel knallen! Bekijk hieronder de stappen.

Ingrediënten voor 2 personen

– 350 gram zoete aardappel(friet)
– 175 gram vegetarische shoarma
– 2 el vegan mayonaise
– Verse bieslook
– 1 el water
– 1 teen knoflook
– 1 el olijfolie
– 50 gram vegan geraspte kaas
– Halve rode ui
– 2 trostomaten
– Halve komkommer
– 50 gram gesneden ijsbergsla
– Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Verdeel de zoete aardappelfriet over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi eventueel met zout. Bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Snijd ondertussen de bieslook fijn en meng met de mayonaise en het water in een kommetje. Pers de knoflook erboven en breng op smaak met peper en eventueel zout.

2. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de shoarma in 4 minuten goudbruin. Verdeel de vegetarische shoarma over de friet. Bestrooi met de vegan kaas en zet ca. 10 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten.

3. Snipper ondertussen de rode ui. Snijd de tomaten in blokjes van 1 cm en de komkommers in plakjes. Neem de schaal uit de oven en verdeel de sla, komkommer, tomatenblokjes en rode ui erover. Besprenkel met de zelfgemaakte knoflooksaus.

 

Tjappen maar!

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1193159/vegan-kapsalon

Rendang met rijst en sperzieboontjes

Ben jij niet bang om lang in de keuken te staan? Kies dan voor rendang! De oorsprong van dit gerecht bevindt zich in Indonesië maar heeft zich wereldberoemd weten te maken dankzij de overheerlijke smaken.

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

– 500 gram riblappen (rund)
– 400 ml kokosmelk
– 1 tl sambal
– 1 witte ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl kurkuma
– 1 tl komijn
– 2 takjes koriander
– 2 laurierblaadjes
– 1 stengel citroengras (sereh)
– 2-3 cm gember
– 200 ml water
– scheutje azijn
– peper
– zout
– 400 gram sperziebonen
– 1 kopje rijst
– limoen

 

Bereidingswijze

1. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem. Deze dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte goed wordt verdeeld, dat helpt echt bij dit soort stoofoortjes.

2. Snijd ondertussen de runderlappen in stukken van ongeveer 2 vierkante cm en bestrooi ze in met peper en zout.

3. Snipper de uit en pers de teentjes knoflook.

4. Schroei de stukken vlees dicht in de olie. Dat duurt 3 tot 5 minuten. Gooi daarna de gesnipperde uit en geperste teentjes knoflook erbij en fruit deze even mee.

5. Gooi de kurkuma, komijn en de sambal erbij. Vervolgens mogen ook de kokosmelk, laurierblaadjes, stukjes gember en citroengras in de pan. LET OP; de citroengras moet je wel eerst even ‘breken’ of pletten zodat de smaak vrij kan komen.

6. Vervolgens mag als laatste de koriander erbij in de pan.

7. Roer alles goed door en laat dit met de deksel op de pan héél zachtjes pruttelen, niet koken!

8. Voeg na een uur pruttelen een scheutje azijn toe.

9. De pan met het vlees en de kruiden mag nog zeker 2 uur verder pruttelen. Houd de pan verder wel goed in de gaten en roer het af en toe door en voeg soms een scheut water toe aan de saus als deze er droog uitziet.

10. Kook de rijst in een dubbele hoeveelheid water, volgens de aanwijzingen op de verpakking

11. De boontjes mogen ondertussen worden gedopt. En kook je in een andere pan in een paar minuten beetgaar.

12. Serveer de makkelijke rendang met de rijst, boontjes, een partje limoen en een handje Javaantje voor een lekkere knapperige bite.

 

Selamat makan!

bron: https://www.keukenmeid.com/indonesische-rendang-met-rijst-en-boontjes/